2011. március 18., péntek

Nagy fába vágtam a fejszém!

Újra írok, csak hogy tudjátok, miért nem jelentkezem újabb és újabb képeslapokkal. Első indok a "kis" családom; a három poronty mellett nem sok szabadidőm marad, főleg most, hogy egy kicsit jobbra fordult az idő, és egyre többet lehet kint lenni. Másik ok, hogy képeslapos eszközeimet lecseréltem patchwork cuccokra:


Nagylányom szeptemberben első osztályos lesz, így felújítjuk a szobáját, kap új ágyat, és gondoltam, hogy ehhez dukálna egy szuper kis szett: egy falvédő, egy ágytakaró és egy kispárna, természetesen patchwork technikával. Mivel nagy lórajongó a lányzó, így a mintás anyag nem is volt kérdés: lovas dekoranyag-ot rendeltem, majd vettem hozzá vajszínű, és téglavörös színű pamutvásznat. Ezután felszabdaltam az anyagokat: a lovak 26x26-os négyzetekre kerültek, az egyszínű darabokat 26cm x 5cm-es és 5cm x 5cm-es darabokra vágtam. Ezután jött az összeállítás. Egyenlőre a falvédő első rétegével vagyok meg:


Lesz még egy sötét kerete, de arra gondoltam, hogy először letűzöm a vlies-zel és a hátlappal, majd ezek után keretezem. Egyenlőre nincs ötletem hogyan tűzzem, ha valakinek van javaslata, kérem írjon!
Folytatás következik ...

7 megjegyzés:

  1. Szia!
    Mint látom még nem sokan látogatnak ezért, megpróbálok segíteni Neked, mivel már varrtam ilyen (lovas) takarót én is, a javaslatom, hogy a lovakat tűzd le körbe, mert ezt nem igazán szép agyon tűzni. amikor kész vagy, akkor árokba tűzd a négyzeteket még meg. Szerintem ennyi elég is. Azután ferde pánttal varrd körbe. Elég széles ferde pánttal dolgoztam, mert akkor nekem az tetszett. Most is van félkész állapotban egy lovas takaróm, bár még csak szabás szinten, ha valameddig eljutok vele felteszem a blogomba.

    VálaszTörlés
  2. Bocs, most látom, hogy a körkésed az asztalon nyitott állapotban van:-(((( Ezt soha ne hagy így, mert nagyon tud fájni, ha a gyerkőcök hozzányúlnak és elvágják vele a kezüket! Amikor tanítok, akkor arra szoktatom a lányokat, hogy mindig mielőtt leteszik csukják be, mert az elején megszokott mozdulat rögződik.

    VálaszTörlés
  3. Ha falvédő, akkor szerintem bátran tűzheted. A lovakat én sem bántanám, csak körbetűzném, ahogy Lonci mondta, de a keretet nyugodtan kukacolhatod, ha tudsz. Ha nem, akkor körben a varrásoknál, de ne árokban, hanem néhány mm-rel a varrások mellett. Csak azért gondolom így, mert az anyagok egyszínűségét egy kicsit díszítené a tűzés.
    (A fórumról PaJulcsi:D)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen köszönöm, hogy írtatok. Tényleg nagyon az elején vagyok a blogozásnak. Bár tavaly megcsináltam, de közben született meg a kisfiam, így nagyon leálltam vele egy ideig. Most kezdek újra jobban blogolni.
    A lovaknál én is mindenképpen a körbetűzésre gondoltam, de az egyszínű anyagoknál elgondolkodtam. Még nem kukacoltam, de lehet, hogy nekiugrok. :-) Ez az első igazán nagy szabású pw munkám.
    A körkésem a képen tényleg nyitott állapotban van, de a kép készítése után pakoltam el, így akkor már zárt volt. :-)))
    Julcsi, arra gondolnál, hogy más színnel tűzzek, mint maga az anyag? A vajszínre téglával, a téglára vajszínnel?

    VálaszTörlés
  5. Ne bonyolítsd a cérnával. Vegyél egy közép árnyalatot, ami elüt mind a kettőtől. Jobb ha egy lendülettel tűzöd az egészet. Mármint ha kukacolod. Bár nem is a kukacolás lenne a jó, hanem egy nagyobb léptékű íves minta . Mivel a lovat csak kézzel, és csak körbe jó tűzni, ha nagyon sűrű a szél tűzése, akkor a ló kipuklisodik.

    VálaszTörlés
  6. Nem feltétlenül varrnám színes cérnával.
    Ebben a blogban meríthetsz ötletet:
    http://www.redpepperquilts.com/

    Ha megnézed ezeket a munkákat, ő sosem dolgozik íves tűzéssel, csupa egyenessel, mégis dekoratív.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm az ötleteket! Maradok akkor a cérnámnál, az egy kicsit világosabb, mint a tégla, úgyhogy mindkettőt látszana. Kézzel nem valószínű, hogy fogok tűzni, UUUTÁLOM!!! :-)))
    Julcsi, nagyon szuper az a blog, amit küldtél! Pont azon gondolkoztam, hogy valahogy egyenes vonalakkal kellene megoldanom, azt biztosan tudok varrni! :-)))
    A kukacolást egyszer próbáltam, de cak pár percig, úgyhogy lehet, hogy nem most kellene nekiállnom.
    De az egyenes tűzés nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés