2011. december 13., kedd

Textil tálka

Egy kedves ismerős kért meg, hogy karácsonyi ajándékként készítsek neki valamit. Már jó rég kinéztem magamnak egy textil tálkát, ami szintén az egyszerű, de nagyszerű kategóriába sorolható, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom vele. Annyira megtetszett a végeredmény, hogy rögtön sorozatgyártásba fogtam, több ismerős, rokon kap ilyet tőlem karácsonyra. (Aki tudja az eredeti kitalálót, nyugodtan írja meg, nekem sajnos nincs meg, már nagyon rég mentettem el a tálkáról készült képet!)
Ha esetleg kedved lenne elkészíteni, csináltam egy-két képet menet közben, és próbálom a lépéseket pontokba szedni, hogy minél egyszerűbb legyen a tálka elkészítése! Bármi kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám! Na, akkor lássuk a folyamatot:
1. Körző segítségével szerkessz meg egy hatszöget! (Rajzolj egy kört, majd a körvonalon sugárnyi távolságokra jelöld be a hatszög csúcsait! - Én 12,5 cm sugarú kört rajzoltam.) A belsejébe szerkessz egy kisebb hatszöget, de ahol a nagy hatszög csúcsai voltak, ott legyenek a kis hatszög oldalai. Ez lesz a tálka alja, méretezése mindenkinél egyéni lehet, én 3,8 cm sugarú körből szerkesztettem. A kis hatszöget sniccerrel, vagy tapétavágó késsel vágd ki a nagy hatszög belsejéből!


2. Vágj ki a kiválasztott anyagokból két nagy és két kicsi háromszöget! Merevítésként vágj ki egy táskamerevítőből is egy nagy hatszöget. (Nekem nincs táskamerevítőm, így egy anyag felmosót használtam, mindkét oldalára közbélést vasalva.)


3. Gombostűzd a kis hatszögeket a nagy hatszögekre! A pontos gombostűzéshez használd a lyukas közepű, nagy hatszög sablont!


4. Készítsd el a szendvicset: alul az egyik nagy hatszög színével lefelé, rajta a merevítő, rajta a másik nagy hatszög színével felfelé.

5. Sűrű cikk-cakk öltéssel tűzd körbe a kis hatszöget! Én a belsejét is letűztem, így jobb tartása van, és nem hullámosodik be az anyag. (A prototípusból sokat tanultam, ezért a többit már letűztem!) A nagy hatszög csúcsait kössük össze a kis hatszög csúcsaival, így egy csillag alakú tűzést kapunk a szendvicsünkön.

6. A nagy hatszög oldalait felezd meg és a felezőponttól mindkét irányban mérj ugyanakkora távolságot! (Én 0,9 cm-t mértem mindkét irányba.) A kapott pontokat kösd össze a kis hatszög csúcsaihoz közel eső ponttal, majd a kapott háromszöget vágd ki!7. A kivágott éleket tedd össze, és sűrű cikk-cakk öltéssel varrd össze! Ezáltal lesz magassága a tálkánknak. Ha mind a hattal végeztél, körbe is cikk-cakkozd be a tálkát, és már gyönyörködhetsz is remekművedben! (Én a körbetűzéshez fénymásolópapírt tettem a szél alá - természetesen úgy, hogy a világos rész esett a papír felé -, mert csak így tudtam szép széleket készíteni. A prototípusnál simán próbáltam meg körbe cikk-cakkozni, de nem lett szép, egyenletes az öltés. Ezt a problémát oldotta meg a papírcsík a szél alá. Varrás után a felesleges papírt egyszerűen levágjuk!)


(A színek váltakozása ne zavarjon meg senkit, ha a kékkel is eljutok a végéig, akkor a képeket kicserélem kékre!)

1 megjegyzés: